Cele şase cuptoare descoperite anul trecut în timpul unor lucrări în Centrul Vechi vor fi acoperite cu asfalt pentru că municipalitatea nu are bani ca să amenajeze un mic muzeu. În locul muzeului, care ar fi costat cel mult 100.000 de euro, va fi amenajată o parcare cu plată, pentru zece maşini.
Cuptoarele decoperite anul trecut în timpul unor lucrări au o însemnăttate deosebită pentru oraşul Botoşani. Această descoperire este singura dovadă vie a faptului că târgul Botoşaniului exista încă de la sfârşitul anilor 1300 şi nu din 1439 aşa cum se ştia până acum. Cele şase cuptoare datează din epoca lui Alexandru cel Bun, din prima jumătate al sec al XV lea şi erau folosite pentru prelucrarea metalelor şi obiectelor de ceramică. Prezenţa lor atestă faptul că pe aceste locuri era dezvoltată o putermică „industrie" meşteşugărească.
Iniţial, municipalitatea a intenţionat să conserve cuptoarele descoperite într-un mic muzeu care urma să se construiască peste situl arhiologic. Vestigiile urmau să fie acopertie cu o cupolă din sticlă care să le protejeze. În ciuda argumentelor aduse de istorici, municipalitatea a decis să renunţe la acest proiect considerând că este prea costisitor şi a hotărât să acopere vestigiile de şase secole cu asfalt pentru a amenaja o parcare cu plată.
Aşa ar fi trebui să arate micul muzeu care urma să protejeze vestigiile (foto)
Din punctul meu de vedere estete un mare pas făcut înapoi faţă de proiectul care viza toată zona Centrului Vechi, unic în ţară din punct de vedere istoric.. Nu cred că zece locuri de parcare vor aduce municipiului un beneficiu mai mare decât dacă am fi deschis un mic muzeu. Sincer ,mă doare că vom pierde aceste vestigii." a declarat istoricul Gheorghe Median, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie.
Amănunte, în Adevărul de Seară de mâine