Aproape 70 de bolnavi aşteaptă ore în şir să-şi depună cererile pentru concedii medicale, pentru a-şi prelungi sau revizui dosarele.
Petru Ursuleasa vine în fiecare an la Comisia de Expertiză pentru revizuirea dosarului. Angajat timp de 13 ani la CEC, sucursala din municipiul Paşcani, la departamentul Transport Valori, bărbatul a ieşit la pensie pe caz de boală din cauza crizelor de epilepsie.
Diagnosticul medicilor a fost hepatită cronică persistentă, polineuropatie toxică, ulcer duodenal şi crize comiţiale. „Eram la muncă şi am căzut din picioare. Am fost ridicat de ambulanţă inconştient şi am decis să ies la pensie pentru că era periculos să rămân la muncă“, a spus Petru Ursuleasa, în vârstă de 55 de ani.
„Din cauza bolii, nu ar trebui să stau la rând“
Încă din 2006, bărbatul se prezintă la comisia de expertiză în fiecare an şi stă câte trei sau patru ore la rând. „Stau aici de la ora 8 dimineaţa ca să intru la un medic. Nu prea ar trebui să stau atât timp pentru că, fiind epileptic, pot să cad inconştient în orice moment. Dar nu am altă alternativă, trebuie să-mi iau pensia pentru că nu am alt venit“, a spus pensionarul care câştigă puţin peste 700 de lei pe lună.
Bolnavii de cancer, preferaţi la dosarele noi
Medicii din comisia de expertiză trebuie să facă faţă unui număr foarte mare de cazuri deoarece le-au plecat colegii. „Un medic şi un asistent au plecat la disponibilizări, aşa că am rămas fără un cabinet. Altul nu funcţionează pentru că personalul este în concediu şi, practic, mai sunt doar trei cabinete, unde sunt verificate 150 de dosare pe zi“, a spus Adriana Grecu, directorul Casei de Pensii.
Din cauza stricteţei de avizare a dosarelor noi, impusă la nivel central, instituţia „dă verde“ cu prioritate afecţiunile cardiologice, deoarece sunt mai grave. Medicii sunt îngrijoraţi pentru că, d