Chiar dacă Fiscul a colectat la buget, în luna iulie, cu 25% mai mulţi bani din creşterea TVA, principalele sectoare ale economiei au luat-o la vale. Sursa: MEDIAFAX
Economia a luat-o la vale în luna iulie, după ce în trimestrul anterior părea că revenise pe un făgaş normal.
Creşterile înregistrate în lunile anterioare în mai toate sectoarele principale ale economiei au fost urmate imediat de scăderi abrupte. Acest lucru are printre explicaţii atât majorarea TVA, din 1 iulie, de la 19 la 24%, cât şi scăderea salariilor bugetarilor.
Dacă ne uităm la sectorul construcţiilor, de pildă, volumul lucrărilor crescuse în iunie faţă de luna mai 2010 cu 46,7%, pentru ca în luna iulie să scadă faţă de luna precedentă cu 30,5%, potrivit datelor Institutului Na ţional de Statistică.
Vânzări alimentate de panică în iunie
La fel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în iulie faţă de iunie 2010 cu 6,5%, după ce cu o lună înainte crescuse cu 6,8%. Situaţia este valabilă însă şi în industrie, comerţ auto sau servicii pentru populaţie, sectoare care şi-au întrerupt avansurile anterioare.
În opinia lui Lucian Anghel, economist- şef al BCR, una dintre cauze este majorarea TVA.
"E normal ca vânzările să încetinească după o majorare de taxă. În plus, neîncrederea în viitor a consumatorilor a influenţat negativ vânzările", a spus economistul, explicând că cel mai puternic impact se resimte în prima lună de la o astfel de măsură.
El a adăugat că valorile din luna iunie au fost mai bune şi pentru că "s-a înregistrat o creştere a vânzărilor indusă de teama că preţurile s-ar putea mări din cauza majorării TVA".
La baza scăderii stă însă şi scăderea cererii externe, după ce economia Germaniei, de pildă, a încetinit în iulie faţă de trimestrul al doilea, a adăugat Anghe