A curs multă cerneală în ultimele săptămâni pe tema politicii de securitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy care a devenit sinonimă cu expulzarea romilor din Franţa.
Măsurile luate de administraţia de la Paris au fost criticate la nivel internaţional: de la Biserică şi Uniunea Europeană, la ONU şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului. Zeci de europeni au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu romii, strigând la unison "Nu politicii inumane a lui Sarkozy".
Comentariile critice s-au înmulţit de la zi la zi, problema romilor ajungând cap de afiş şi în discuţiile din plenul Parlamentului European (PE), care au culminat cu adoptarea unei rezoluţii prin care se cere Franţei suspendarea imediată a expulzărilor. Cu toate acestea, Franţa va continua procesul de repatrieri.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu vorbeşte într-un interviu pentru www.evz.ro despre problema integrării romilor. Aceasta crede că ofensiva franceză împotriva romilor nu este străină de calculele politice ale lui Sarkozy. De altfel, un sondaj de opinie dat publicităţii luna trecută arată că prigoana romilor din Franţa a dat roade: liderul de la Palatul Elysée a crescut cu 2%, în sondaje, la capitolul încredere, ajungând la 34%.
Despre declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a susţinut la RRA că schimbarea numelui de "ţigan" a fost o greşeală, întrucât europenii confundă românii cu romii, deputate PE afirmă că "disputele privind numele nu trebuie să primeze asupra problemelor de fond".
Evz.ro: În ciuda rezoluţiei adoptate de Parlamentul European, Franţa a anunţat că repatrierile romilor vor continua. Care va fi următoare acţiune a legislativului european?
Corina Creţu: Parlamentul European critică, prin rezoluţia adoptată în această săptămână cu privire la situaţia romilor din Europa, reacţia tardivă şi palidă a Comisi