Operatorii de pe litoral se plang ca anul acesta a fost cel mai prost din ultimii 10 ani si ca au avut incasari mai mici cu 25% fata de 2009.
Pentru aceasta situatie, operatorii dau vina pe schimbarile bruste de temperatura, reducerea veniturilor, cresterea somajului, majorarea TVA si lipsa promovarii destinatiilor interne.
"A fost unul dintre cele mai proaste sezoane din anul 2000 incoace. Au fost cativa ani in care s-a inregistrat o crestere anuala, cam din 2000 pana in 2007, iar in 2008 a fost o stagnare.
In 2009 a urmat o scadere, iar anul acesta, pentru litoral si Delta Dunarii, estimam o scadere a incasarilor de circa 20%-25%, iar pentru zona montana, reducerea este de 25%-35% fata de 2009. Ca si numar de turisti, e posibil sa nu fie o schimbare mare fata de anul trecut", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), pentru Jurnalul National.
Mai mult, specialistii din turism au observat schimbari majore in comportamentul turistilor, tot mai multi preferand turismul de weekend.
"S-a intarit activitatea de weekend si s-a transformat intr-o obisnuinta. Nu numai tinerii au practicat acest gen de turism, asa cum era pana acum, ci si familistii. Oamenii cu copii, care au avut posibilitatea, au mers la mare pe perioada scurta, intre doua-patru zile, nu ca pana acum, sase-sapte zile", a explicat Vasilescu.
In ciuda faptului ca in luna august au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, operatorii de pe litoral au observat ca varful de sezon s-a micsorat.
"Anul acesta s-a observat ca varful de sezon s-a scurtat. Astfel, daca pana acum acesta se intindea pe perioada 25 iulie-15 august, anul acesta, varful de sezon a fost intre 5 si 15 august, cand s-a inregistrat aglomerarea maxima din cauza temperaturilor foarte ridicate di