Astăzi a fost ziua cea mai aglomerată pentru şalupa bac care face legătura dintre suburbie şi oraş, microbuzele aducând periodic grupuri mari de elevi din deltă către unităţile de învăţământ din municipiu.
Prima zi de şcoală pentru Alexandru Vasiloi din suburbia tulceană Tudor Vladimirescu a fost ceva mai deosebită faţă de a altora. Copilul şi-a făcut ghiozdanul, a luat micul dejun după care a plecat la malul Dunării să aştepte şalupa care îl transportă peste fluviu, la şcoala din oraş. „Nu este pentru prima oară, şi la grădiniţă la fel ne-am chinuit în fiecare zi”, ne spune mama sa, Doina Vasiloi, grăbită să ajungă la deschiderea anului şcolar. Cel mai greu va fi în perioada de iarnă, atunci când vor fi sloiuri şi bacul nu circulă. „O să trecem de fiecare dată, cum am făcut şi anul trecut, cu un B.M. (bac motor) mai mare, printre sloiuri. Asta este. Noi chiar locuim în suburbie şi nici măcar nu avem drum asfaltat. S-a afaltat doar drumul principal, dar cel de legătură cu drumul spre deltă este la fel ca înainte“, mai spune mama lui Alex.
„Mami, dacă îngheaţă apa de pe drum, o să facem căruţa sanie“, o completează micul Alex. Apa din timpul inundaţiilor de astă vară nu a fost scoasă nici acum din unele porţiuni ale suburbiei, aşa că drumul este acoperit cu apă verzuie.
Nici anunţata punere în funcţiune a noului bac, de 30 de persoane, nu pare să-i mulţumească pe localnici. „Am auzit că e o barcă foarte uşoară. Nu ştiu cât de sigură o să fie la iarnă, pe vânt sau sloiuri“, spune Doina Vasiloi.
Situaţia copiilor care trec cu bacul să ajungă la şcoală nu este una singulară în municipiu. Pe lângă micuţii din suburbie care trec în fiecare zi, mai sunt şi elevii de liceu care vin din satele din deltă. E drept, aceştia trec săptămânal cu bacul, pentru că locuiesc la internatele din oraş. „Nu este greu, ne-am învăţat deja“, ne spune Mihai, elev în cla