De nouă ani, ziua de 14 septembrie este dedicată munţilor din România. Evz.ro te invită să umbli la cutia cu amintiri şi să vorbeşti despre cele mai plăcute peisaje şi zilele pe care le-ai petrecut în munţii româneşti. Sursa: Dan Arsenie
Sărbătorită pentru prima dată în 2002, Ziua Muntelui se dorea un moment al dialogului constructiv despre problemele grave ale acestor zone (sărăcie, izolare), dar şi despre avantajele lor (oportunităţile turistice, mediul sănătos).
Muntele i-a inspirat pe mulţi. Sunt mii de maxime despre el, descrieri poetice şi mai multe. Goethe spunea că "muntele e înţelepciune, adevăr şi frumuseţe", iar Lucian Blaga cerea "Daţi-mi un trup, voi munţilor!". Însă una dintre cele mai interesante descrieri ale munţilor vine de la un om îndrăgostit de munte până peste cap.
Karl Blodig este un alpinist austriac, de profesie optician şi jurnalist, care a rămas în istorie drept primul om din lume care a urcat toate vârfurile de peste 4.000 de metri din Alpi. Sunt 60, în frunte cu Mont Blanc. Interesant e că, deşi a terminat seria la vârsta de 31 de ani, Blodig s-a căţărat pe munţi de peste 3.000 de metri chiar şi la 70 de ani. Dar, pentru el, era vârsta a doua. A murit la 97 de ani.
"Lumea munţilor trebuie iubită ca un întreg"
El spunea că "lumea munţilor trebuie iubită ca un intreg, cu ochii larg deschişi şi cu sufletul sensibil, să înţelegem animale şi plante, stânca şi albastrul cerului, lumina şi culoarea. Într-un cuvânt – natura".
E greu să faci un top al celor mai frumoase obiective muntoase din România. Unul oficial. Dar, pentru fiecare dintre noi, a numi cinci locuri în care ne-am simţit bine în compania munţilor nu e atât de greu. Fără locuri, la egalitate. Ordinea obiectivelor de mai jos e întâmplătoare.
Peştera Scărişoara. Peştera din munţii Apuseni ascunde cel mai mare ghe