Naţionala de fotbal a României a reuşit un meci egal cu Albania, pe teren propriu, la Piatra Neamţ, în cadrul campaniei de calificări pentru Campionatul European. Acum 20 de ani, această ştire ar fi sunat ca o glumă. Acum este chiar o realitate. Cum s-a ajuns aici?
Totul a început imediat după revoluţie, când s-a pus problema legitimă a scoaterii acestui sport de sub orice influenţă guvernamentală, deci politică. Federaţia Română de Fotbal s-a organizat ca o asociaţie nonguvernamentală, însă cei care au făcut-o au avut grijă să-şi asigure practic „nemurirea".
Mai citiţi şi:
Scandal între titani / Lucescu: "Ienei nu înţelege nimic!" Iordănescu: "Am 3-1 la calificări"
Cum ar trebui să se poarte un fotbalist!
Aşa a început fotbalul românesc
„Naşul“ fotbalului interbelic
Beneficiar a fost Mircea Sandu. Puţini ani mai târziu, un alt „om de fotbal", Mitică Dragomir, şi-a cerut porţia şi a primit şefia Ligii Profesioniste de Fotbal, entitatea care administrează prima ligă a fotbalului românesc. Sub autoritatea celor doi, orice cârnaţar a putut deveni patron de echipă de fotbal.
În ultimii ani, tandemul Sandu-Dragomir a asistat la devoalarea unor uluitoare cazuri de corupţie în sistemul pe care l-au păstorit vreme de două decenii: exportul fotbaliştilor pe bani negri, coruperea arbitrilor, coruperea jucătorilor. N-au zis nimic, n-au făcut nimic. Acum stau şi contemplează şi ei, ca şi noi, egalul cu Albania.
Din Dosar:
Tsunami la FC Argeş
Transferuri: culoarea banilor era neagră
Dosarul „Valiza“ zace la Curtea Constituţională
Prăbuşirea fotbalului: lăcomie şi corupţie
Contraperformanţele naţionalei de fotbal a României, dar şi ale echipelor de club au rădăcini adânci în modul în care a fost administrat acest sport. O mână de oameni au reuşit în ultimii 2