După pierderea slujbelor din construcţii, o mare parte dintre românii din Spania s-au reorientat şi au găsit alte locuri de muncă, spune ambasadoarea României la Madrid, Maria Ligor. Sursa: EVZ
Criza nu a fost blândă: în jur de 80.000 de români încasează în acest moment beneficii de şomaj din Spania.
Românii sunt însă adaptabili. După ce şi-au pierdut slujbele din construcţii, mulţi dintre ei şi-au găsit locuri de muncă în alte domenii, spune ambasadoarea României la Madrid, Maria Ligor, într-un interviu acordat EVZ.
EVZ: S-a speculat că unii dintre cetăţenii români repatriaţi din Franţa ar putea veni în Spania. Puteţi confirma acest lucru? În acelaşi timp, aş vrea să vă întreb de ce credeţi că nu au existat probleme ale cetăţenilor români de etnie romă cu autorităţile spaniole, aşa cum a fost cazul în Franţa sau Italia.
Maria Ligor: Pentru că avem de-a face cu politicieni, cred eu responsabili, care înţeleg foarte bine consecinţele unor asemenea scurtături ideologice şi se feresc să creeze conflicte artificiale acolo unde nu încap astfel de conflicte.
Referirile unui reprezentant al unui partid în consiliul local de la Barcelona, care alerta în legătură cu posibilitatea unui transfer al romilor dinspre Franţa, au fost sancţionate de către alţi politicieni, inclusiv de către primarul Barcelonei, care a subliniat faptul că nu se confruntă cu un asemenea fenomen şi că din punctul lui de vedere este vorba de o utilizare a unui subiect fierbinte în apropiata campanie electorală - în această toamnă vor avea loc alegeri locale şi regionale în Catalunia.
Eu cred că ne aflăm în prezenţa unor încercări de a exagera anumite mişcări naturale. Nu ne confruntăm cu un val de sosiri. Am mai avut asemenea situaţii anterior, inclusiv în contextul problemelor din Italia, atunci când câţiva politicieni au încercat să cre