Uite o perspectivă pentru ceea ce ar putea deveni românii: ”Vom deveni nişte curiozităţi europene superstiţioase, cu o cultura horoscopică de tip asiro-babilonian, care însă au o imagine distorsionată asupra lor, percepându-se ca (1) inteligenţi şi capabili (deşi datele ne plasează pe ultimele locuri), (2) nedreptăţiţi în recunoaşterea performanţei lor ştiinţifice (mereu alţii ne-au furat ideile) şi (3) urmând “dreapta credinţă” (dar mergând în acelaşi timp la astrologi şi vrăjitori)!”.
Această tendință a ”devenirii” românilor este semnalată de profesorul universitar clujean, doctor în psihologie, Daniel David, în articolul ”SOS. Inteligența românilor are probleme”, publicat pe blogul personal, pe care și l-a lansat la sfârșitul săptămânii trecute.
Articolul pornește de la o cercetare realizată de colega lui de catedră Anca Dobrean referitoare la nivelul abilităților cognitive ale românilor. Studiul, realizat în 2005 pe un eșention reprezentativ național, a fost comparat cu studii din Germania, Polonia, SUA și Ungaria. Scorurile înregistrate de români s-au situat sub cele înregistrate în celelalte țări, dar datele nu au fost făcute publice pentru că nu exista certitudinea că studiile realizate în țările în discuție sunt reprezentative la nivel național.
Recent însă, în Marea Britanie a fost efectuat un studiu reprezentativ național legat de abilitățile cognitive. Comparația cu datele referitoare la români ne este, din nou, defavorabilă. Analiza a fost discutată săptămâna trecută la un simpozion internațional, la Viena. ”E o problemă de educație”, consideră Anca Dobrean. ”Alte studii au arătat că în domeniul educației continue – învățarea adulților după finalizarea oficială a studiilor – suntem pe ultimul loc în Europa. De asemenea, testele PISA arată că elevii din România acumulează cele mai puține cunoștințe. Există o corelație între nivelul int