Şi-a dorit dintotdeauna să devină poliţist criminalist şi acum îşi iubeşte meseria. La fiecare caz reuşeşte să găsească probe care nu se văd cu ochiul liber.
Copilăria şi-a petrecut-o în judeţul Prahova, iar liceul l-a absolvit în Buzău. În timpul armatei a descoperit că îi place munca în uniformă militară. „Chiar din armată mi-a plăcut haina militară, nu în special cea de poliţist. Mi s-a propus atunci să rămân la Jandarmi, dar mie deja mi se întipărise ideea să devin poliţist criminalist", îşi aminteşte Cristian Rusen.
A fost admis la Şcoala de Subofiţeri din Câmpina, unde a optat pentru profilul Criminalistică. La finalul studiilor, a venit la IPJ Buzău, iar acum lucrează la Biroul de Investigare Tehnico- Ştiinţifică. „ Au fost multe cazuri care mi-au rămas în minte, majoritatea de la începutul carierei mele. Aveam o strângere de inimă pentru că nu văzusem asemenea lucruri până atunci", ne-a spus poliţistul.
Rezultatele sale nu au fost trecute cu vederea şi chiar i-au fost răsplătite cu o scrisoare chiar din partea ministrului de Interne. „A fost un caz deosebit care s-a rezolvat foarte repede prin mijloacele ştiinţifice pe care le folosim şi atunci am fost avansat la excepţional şi am primit o scrisoare de mulţumire din partea ministrului de Interne. A însemnat foarte mult pentru mine", spune Cristian Costin Rusen.
Poliţistul criminalist consideră că această meserie trebuie făcută cu foarte multă răspundere pentru că în caz contrar se compromite actul în sine, iar făptuitorul nu poate fi tras la răspundere. Nu ratează niciun tratat de specialitate pentru că vrea tot timpul să se perfecţioneze. „Domeniul criminalisticii este foarte vast şi cuprinde tratate întregi cu situaţii diferite şi tot ce citeşti se aplică în cazurile pe care le anchetezi", spune Cristian Costin Rusen.
Întrebări şi răspunsuri
V