Cea mai mare restanţă este de 25.000 de lei. În urma proceselor, aproape 80 de datornici sunt pe cale să-şi piardă casa din cauza executărilor silite.
Numai pentru căldura şi apa caldă folosită, botoşănenii au de achitat la Termica peste 19 milioane de lei. Conducerea societăţii a încercat mai multe metode de a-şi recupera banii. În acest sens a înfiinţat o nouă societate, Modern Calor, care se ocupă numai de furnizarea căldurii şi încasarea facturilor.
„Am preluat creanţele de la asociaţiile de proprietari şi încheiem contracte cu fiecare abonat în parte. Astfel, am eliminat asociaţiile care, de cele mai multe ori, încasau banii de la populaţie, dar nu-i mai virau către noi. Am reuşit să preluam contracte de la 40 din cele 70 de asociaţii de proprietari“, a declarat Ioan Diaconu, directorul SC Modern Calor.
Şase oameni au rămas fără apartamente
Până în prezent, o mie de botoşăneni au fost trimişi în judecată pentru neplata căldurii. În şase cazuri instanţa a trecut la executarea silită, datornicii rămânând fără casă. Conducerea Termica este dispusă să-i scutească de penalităţi pe cei care-şi plătesc în decurs de un an toate datoriile.
Nici la Apa Grup situaţia nu-i mai bună. Societatea are de recuperat de la populaţie datorii de 10,7 milioane lei. Furnizorul de apă este mai avansat în ceea ce priveşte procesele intentate datornicilor. Pe rolul instanţelor sunt 6.000 dedosare, iar numărul acestora creşte de la o lună la alta.
Marii datornici stau în locuinţele de stat
„Avem scoase la vânzare în urma executărilor silite în jur de 70 de apartamente. În topul datornicilor sunt botoşănenii care locuiesc în apartamentele de stat. Într-un fost cămin de nefamilişti, o persoană a acumulat datorii de 25.000 de lei“, a spus Maricel Georgescu, director Apa Grup.
Acesta a mai precizat că va apli