Fără un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care va duce la continuarea consolidării fiscale şi la întărirea credibilităţii pe plan extern, România nu va putea să acceseze împrumuturile de care are nevoie, consideră analiştii chestionaţi de EVZ. Sursa: AGERPRES
Decizia de semnare a unui nou acord cu FMI în 2011 a fost anunţată ieri în parlament de preşedintele României, Traian Băsescu, care a explicat că pentru acoperirea deficitului bugetar avem nevoie anul viitor de credite de 5,7 miliarde de euro, dar, din cauza dezechilibrelor economice, nimeni nu împrumută România pe termen lung.
Noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat aseară, în cadrul emisiunii "Naşul", difuzată pe B1Tv, că un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale.
"Sunt de părere că în condiţiile de pe pieţele de credit internaţionale şi având în vedere dificultăţile de a contracta împrumuturi pe termen lung, un acord de acest tip (de precauţie – n.r.) este util, pentru că va duce la disciplinarea politicii economice şi consolidarea fiscală", a afirmat Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe.
Potrivit acestuia, România nu este credibilă încă pe plan extern, iar relaţia cu Fondul ne va facilita accesul pe pieţele externe la un cost rezonabil. În plus, chiar dacă vom mai lua bani de la FMI, aceştia nu vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar, ci vor merge la BNR.
Pro acordului de precauţie
Şi analistul finaciar Bogdan Baltazar consideră că un acord de precauţie cu FMI este mai indicat pentru România.
"Un acord cu FMI va trebui să avem. Acum rămâne de văzut dacă va fi un nou acord care-l prelungeşte pe actualul de stand-by sau unul de preca