Comunicarea dintre banca Vaticanului cu banca centrală a Italiei a fost neadecvată şi acesta ar putea fi unul din motivele pentru care s-a ajuns la acuzaţiile de posibilă încălcare a legislaţiei contra spălării de bani, a declarat preşedintele băncii, Ettore Gotti Tedeschi, citat de publicaţia italiană Repubblica, potrivit Bloomberg. Sursa: Reuters
În trecut, comunicarea dintre Institutul de Opere Religioase (IOR), aşa cum este numită banca Vaticanului, "întotdeauna a funcţionat bine", susţine Tedeschi.
Procurorii italieni îl anchetează pe preşedintele băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, suspectat de nerespectarea legislaţiei contra spălării de bani, iar autorităţile au pus sechestru pe fonduri de 23 de milioane de euro aparţinând instituţiei de credit.
Publicaţia Repubblica titra, în luna iunie, că banca este suspectată de implicare în operaţiuni de spălare de bani şi că autorităţile au deschis o anchetă în acest caz.
Justiţia italiană a descoperit că IOR administra conturile unor instituţii italiene fără să nominalizeze titularul, identificat doar prin sigla IOR. Printr-unul din aceste conturi au circulat 180 de milioane de euro timp de doi ani.
Paravan pentru fraude
"Ipoteza anchetatorilor este că mai mulţi subiecţi cu reşedinţa fiscală în Italia utilizează IOR ca paravan pentru ascunderea unor delicte, precum frauda sau evaziunea fiscală", precizează publicaţia.
Tedeschi a primit funcţia de preşedinte al băncii Vaticanului în urmă cu un an. IOR gestionează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice.
Sfântul Scaun susţine că tranzacţiile financiare au fost transparente şi şi-a exprimat "surprinderea" că Banca Vaticanului şi preşedintele ei au fost luaţi în vizor pentru presupuse spălări de bani. De asemenea, a transmis că are "încredere deplină" în Tedeschi.