61% dintre români consideră comunismul ca fiind o idee bună. Mai mult de jumătate dintre respondenții unui sondaj realizat de CSOP și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului consideră că înainte de 89 ”a fost mai bine” decât acum, în timp ce mai puțin de un sfert apreciază că ”a fost mai rău”.
Cea mai simplistă explicație a acestei opinii majoritare ar fi faptul că oamenii au uitat ce a însemnat comunismul ori că nu au trăit (cunoscut) acea perioadă. Cu toate acestea, la întrebările aceluiași sondaj, 69% dintre cei care evaluează negativ comunismul fac trimitere la lipsa libertății, precum și la penuria de alimente, utilități și servicii servicii publice, în timp ce 11% menționează lipsa informațiilor. Așadar, nu ”memoria scurtă” este principalul motor care dă aripi nostalgiei comuniste.
De unde vine, atunci, această opinie majoritară. Una din concluziile studiului, prezentat de hotnews.ro, rezolvă enigma: ”Există la nivelul populatiei generale o tendință de pozitivare a perioadei și regimului comunist. Pozitivarea se regăsește atât la evaluarea în sine a regimului, cât mai ales comparativ cu perioada prezentă (sublinierea mea.)”.
Mai exact, ”cât de rău a fost în comunism, tot nu a fost așa de rău cum e acum”, reprezintă percepția majoritară. De ce a ajuns lumea să considere că perioada actuală e mai rea decât perioada comunistă (cu toate crimele, lipsurile și restricțiile ei) vă las pe d-voastră să răspundeți. Cu rugămintea să nu oferiți un răspuns pe fugă. Dacă veți trece de nivelul ”oamenii au uitat”, ”nu știu” sau ”presa e de vină” și chiar de nivelul ”clasei politice actuale (sau foste)” s-ar putea să găsiți o explicație mai de fond. Care ține de fiecare persoană în parte. De necesitățile, visurile și iluziile (după caz) fiecăruia.
O să revin cu un răspuns personal, pe care nu-l ofer acuma pentru a nu vă influența propria intro