În urmă cu o săptămână, semnalam aici o scrisoare deschisă, adresată de Asociația ”Alburnus Maior” Comisiei Naționale de Arheologie (CNA). Prin această scrisoare, membrilor CNA li se solicita responsabilitate și respectarea Codului Deontologic al Arheologilor în decizia pe care o vor lua în privința emiterii certificatului de descărcare de sarcină pentru Masivul Cârnic, cerut de RMGC (compania canadiană care intenționează să exploateze aurul de la Roșia).
Mai scriam atunci că solicitarea RMGC ar trebui să fie inadmisibilă într-un stat de drept, în condițiile în care CNA a mai eliberat un astfel de certificat de sarcină, pentru același obiectiv, certificat care a fost anulat însă prin sentință definitivă și irevocabilă de către Curtea de Apel Brașov în 2004. Eliberarea unui alt certificat având același obiect încalcă grav principiul autorității de lucru judecat, care se aplică în dreptul românesc (detalii aici).
Ei bine, într-un ”articol” (vorba vine ”articol”) publicat într-un ziar local din Cluj, citesc că RMGC sare în apărarea arheologilor care nu s-au pronunțat încă!
”Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remarcat în ultimele zile o intensificare a acţiunilor de intimidare a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, care urmează să analizeze cererea de descărcare arheologică a masivului Cârnic. (…)
Asemenea presiuni publice fără precedent – afişe cu un limbaj dur, de factură extremistă, prin care cercetătorii sunt trataţi ca nişte infractori – sunt cu atât mai şocante cu cât implică în mod direct – şi cu siguranţă, abuziv – numele Ministerului Culturii, instituţie publică prestigioasă, în subordinea căreia funcţionează instituţiile respective. RMGC îşi exprimă încrederea că Ministerul Culturii se va disocia de asemenea iniţiative şi va asigura un climat adecvat pentru lucrările Comisiei de Arheologie”, se arată în ”articol”. @