"Mesele prelungite scurtează viaţa" ● proverb englez
● Cristina Albănaş, Cluj. Un chec rapid şi deosebit este cel cu smântână şi ciocolată. Pentru acesta aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 200 g cremă de unt, 3 ouă, 150 g zahăr, 250 ml smântână pentru frişcă, 50 g ciocolată, 20 g cacao, 150 g făină, 1 pacheţel praf de copt, 2 pacheţele zahăr vanilinat, sare. Preparare: Topiţi ciocolata într-un vas şi o lăsaţi să se răcească. Bateţi smântâna până o faceţi frişcă. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri şi le bateţi spumă tare cu un praf de sare. Amestecaţi făina cu cacaua şi praful de copt. Mixaţi crema de unt cu zahărul, zahărul vanilinat, adăugaţi, câte unul, gălbenuşurile, ciocolata, făina. Încorporaţi frişca şi albuşurile, amestecând uşor. Obţineţi o compoziţie pe care o turnaţi într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, apoi daţi la cuptorul încins, la foc potrivit. Încercaţi dacă este bine copt făcând proba scobitorii. Lăsaţi la răcit în tavă, răsturnaţi pe un platou şi presăraţi cu zahăr pudră.
● Dorotheea Calinic, Constanţa. Pentru a prepara dovlecei muraţi aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 3 dovlecei potriviţi, piper, sare, ulei, 4 căţei de usturoi, o linguriţă zahăr, o lingură de oţet (balsamic), ardei iute roşu şi o legătură de pătrunjel. Preparare: Tăiaţi dovleceii felii subţiri de 5 mm şi îi rumeniţi uşor, pe ambele părţi, în ulei.
Îi puneţi la scurs de ulei, într-o strecurătoare. Tocaţi fin pătrunjelul. Pisaţi bine usturoiul şi-l puneţi-l într-un castron, presăraţi puţină sare, zahărul, piper, oţet, feliuţe fine de ardei iute, curăţat de seminţe, şi un sfert de pahar de apă. Amestecaţi bine, ca să se omogenizeze, şi gustaţi pentru a potrivi de sărat şi acru. Montaţi dovleceii pe un platou şi la fiecare rând turnaţi din sos şi presăraţi pătrunjel. Lăsaţi două ore, c