Clădiri importante sunt în restaurare de ani întregi, în litigiu sau pur şi simplu părăsite. Cel mai aproape de a-şi valorifica potenţialul turistic este Bastionul din Timişoara, finalizarea lucrărilor fiind programată la sfârşitul lunii.
Lucrările de reabilitare a Bastionului Maria Therezia, cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea Cetate a Timişoarei, au început în primăvara anului 2008 şi sunt aproape de finalizare, după mai multe amânări.
„Din câte ştim noi, termenul va fi respectat, nu vor mai exista întârzieri, iar recepţia lucrării va fi făcută pe 30 septembrie”, a spus Aura Junie, şeful Direcţiei de Dezvoltare de la Primăria Timişoara, unul dintre beneficiarii proiectului. „Noi suntem beneficiari minoritari, iar singura noastră doleanţă a fost ca funcţia spaţiilor să fie una publică, nu comercială”, a mai spus responsabilul de proiect din partea Consiliului Local. Beneficiarul majoritar este Consiliul Judeţean.
Revoluţia are nevoie de mai mult spaţiu
În planul iniţial, un aspect important al „noului Bastion” era un Muzeu al Berii, însă autorităţile au optat până la urmă pentru un Muzeu al Revoluţiei. „Primul pas a fost făcut, schimbarea destinaţiei spaţiului a fost mai grea, iar acum urmează atribuirea spaţiilor din Bastion, lucru care va fi făcut doar după recepţia lucrării, aşa că mai aşteptăm un pic. Avem muzeul, memorialul, centru de documentare, am avea nevoie de foarte mult spaţiu, noi l-am vrea tot”, a spus Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei.
Află mâine, în „Adevărul”, despre cum va trece Cetatea Aradului din patrimoniul militar în cel civil, despre cum sunt lăsate în paragină rămăşiţele unei biserici din secolul al XII-lea din Reşiţa, despre când va intra în circuitul turistic internaţional Cetatea Oradea, de ce se tărăgănează lucrările la Castelul Corvinilor şi Cetatea Deva şi câţi bani