Guvernul va impune un plafon maxim de ajutoare sociale sub nivelul venitului minim garantat, pentru a elimina situaţiile în care persoane care deţin vilă şi maşină şi stau în cârciumă să aştepte sprijin de la stat, a afirmat premierul Boc într-o discuţie cu membrii comunităţii româneşti din New York.
"Dacă mergeţi acum la ţară să angajaţi un om să meargă la coasă sau să lucreze la fermă, nu veţi găsi, pentru că are ajutor social minim care îi permite să stea în cârciumă cât doreşte şi, în acelaşi timp, să primească iarna ajutor pentru cumpărarea lemnelor, şi nu să muncească, să intre în câmpul muncii. Punem un plafon maxim de ajutoare sociale care să fie mai mic decât venitul minim garantat, încât să-l determini pe om să iasă din starea de pasivitate şi să-şi menţină un loc de muncă", a spus Boc, potrivit Mediafax.
El a arătat din nou că România şi politicienii nu au ştiut să fructifice avantajele intrării în Uniunea Europeană, ci au accentuat dezechilibrele structurale provenite din perioada comunistă.
Ţară de asistaţi social
Guvernanţii au început deja să reanalizeze o serie de ajutoare sociale, precum cele de încălzire. Executivul a decis, de pildă, la începutul acestei săptămâni, ca persoanele care deţin şi alte locuinţe în afara celei de domiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc să nu mai primească ajutoare de încălzire. Evaluările arată că peste 10% dintre cele 3,2 milioane familii beneficiare ar urma să nu mai fie subvenţionate. Noile reguli de acordare a ajutoarelor de încălzire vor fi aplicate începând din această iarnă. De asemenea, declaraţiile pe baza cărora se cer ajutoarele de încălzire vor fi verificate prin sondaj.
Totodată, Ministerul Muncii propusese Executivului ca de alocaţiile de sprijinire a familiilor cu un singur părinte sau