Cotaţiile argintului au urcat până la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, după ce s-a apreciat cu 26% în acest an, depăşind ascensiunea înregistrată de aur, evoluţie susţinută de interesul investitorilor pentru active sigure mai ieftine, dar şi de deprecierea dolarului. Sursa: RAZVAN VALCANEANTU
Argintul s-a apreciat până la cel mai ridicat preţ din 1980 încoace, la Bursa din Londra, pentru că investitorii au căutat o protejare a averilor prin investiții în metale care ar putea beneficia de pe urma creşterii economice, potrivit Bloomberg.
Pe de o parte, traderii de aur şi investitorii se gândesc că argintul e ieftin, dar cei care cred în creşterea economică se uită şi la revenirea industriei. Aplicaţiile industriale care includ conductori electrici şi baterii contribuie la circa jumătate din cererea de argint. Astfel, argintul cu livrare imediată a urcat cu 1,2% la 21,3875 dolari pe uncie pe bursa din Londra. Pe contractele cu livrare în decembrie, cotaţia a ajuns la 21,43 dolari pe uncie, în New York.
Creștere mai mare decât la aur
Argintul a urcat cu 26% anul acesta, întrecând ascensiunea înregistrată de aur sau majoritatea metalelor industriale. Cotaţia argintului se mişcă de obicei invers decât cea a dolarului, care s-a depreciat astăzi. Cotaţia aurului a urcat cu 18% anul acesta, la Londra. Săptămâna aceasta, miercuri, cotaţia aurului urcase la un nou nivel record, aproape de 1.300 de dolari pe uncie, după ce Rezerva Federală americană (Fed) a semnalat că este pregătită să injecteze noi lichidităţi în economie.