Recomandate pentru tratarea ulcerului sau arsurilor gastrice ocazionale, medicamentele antiacide nu sunt lipsite de efecte adverse. Riscul apariţiei acestora este însă destul de mic, dacă se respectă dozele şi indicaţiile de administrare.
Antiacidele fac parte din categoria medicamentelor antiulceroase, având ca efect neutralizarea acidităţii gastrice. Ele sunt prescrise în ulcerul gastro-duodenal, în arsurile stomacale (pirozis) sau în durerile din partea superioară a abdomenului (epigastralgie), fie singure, fie în combinaţie cu alte medicamente.
Eliberate fără prescripţie, medicamentele antiacide nu dau efecte adverse dacă se administrează conform prospectului. Sunt însă şi situaţii în care unele antiacide modifică tranzitul intestinal. Astfel, sărurile de magneziu din componenţa acestor pastile au efect laxativ, producând diaree.
Pe de altă parte, compuşii de aluminiu produc constipaţie. De asemenea, bicarbonatul de sodiu din componenţa antiacidelor poate crea probleme celor cu hipertensiune şi cu insuficienţă renală. Precauţii în administrarea antiacidelor trebuie să aibă şi persoanele cu afecţiuni hepatice.
Nu se asociază cu citricele
Medicamentele antiacide nu se asociază cu consumul de sucuri acide, de citrice sau de băuturi carbogazoase, deoarece aceste alimente scad eficienţa pastilelor.
Această combinaţie va avea ca urmare neutralizarea acidului clorhidric gastric. Antiacidele interacţionează cu multe medicamente, precum antibioticele (tetraciclina), cărora le împiedică absorbţia. În general, antiacidele se administrează la o oră după masă.
Specialistul nostru
Dr. Săndica Bucurică
medic specialist gastroenterolog
Există mai multe tipuri de antiacide, fiecare având diferite componente de bază. În funcţie de acestea, se recomandă un antiacid care să nu interfereze cu alte medicamente pe care pe