Proiectul aparţine Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Constanţa şi se adresează, în primul rând, celor care doresc să devină şoferi profesionişti.
Reprezentanţii Forţelor de Muncă din Constanţa spun că pe piaţa muncii din mediul rural este nevoie de şoferi profesionişti, de crescători de animle, agricultori şi viticultori. „Împreună cu liderii de sindicate şi cu sprijinul primăriilor din mediul rural, dorim să formăm oameni ce provin exclusiv de la sate. Pentru că nu avem bani destinaţi de la bugetul de stat pentru astfel de proiecte, ne-am gândit să accesăm fonduri europene“, a declarat Emilia Murineanu, directorul adjunct al AJOFM Constanţa.
Banii care ar urma să vină de la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului ar fi destinaţi viitorilor şoferi. „Am făcut studii şi am convenit că este un deficit de şoferi profesionişti pe piaţă la sate. Până la sfârşitul anului aflăm dacă primim banii pentru proiectul nostru“, a mai spus Murineanu.
Ce spun primarii
Primarii din spaţiul rural susţin că au nevoie de şoferi şi, mai mult de atât, aceştia susţin că au şi oameni potriviţi pe care să-i propună dacă se implementează proiectul. „În Cobadin sunt firme de transport auto care au nevoie de şoferi profesionişti. Lăudăm iniţiativa şi aşteptăm să fim anunţaţi când putem face propunerile“, a declarat Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin.
Avem nevoie de şoferi!
La Bărăganu, Constantin Bontea nu a auzit de un astfel de program, dar l-ar ajuta în comunitate. „Este benefic un astfel de program, mai ales că se adresează atât absolvenţilor de liceu, cât şi acelora care au făcut şcoli de arte şi meserii“, a afirmat încântat primarul localităţii Bărăganu.
Primii şoferi profesionişti din mediul rural cu bani de la Uniunea Europeană ar putea absolvi cursurile şcolii de şoferi abia anul viitor.