Pentru a putea majora salariile angajaţilor bugetari în 2011, guvernul trebuie să dea afară oameni pentru a se încadra în limita unui buget de 39 de miliarde de lei sau să aibă alte surse de finanţare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Planurile ca salariile bugetarilor să crească anul viitor vor putea fi puse în aplicare doar în condiţiile în care zeci de mii de salariaţi de la stat vor rămâne fără locuri de muncă.
Guvernul negociază cu sindicatele două variante de majorare a salariilor bugetarilor anul viitor. "Prima este de a acorda o creştere salarială pentru toţi bugetarii cu un anumit procent, şi se vorbeşte de 14%. A doua este de a oferi majorarea diferenţiat: pentru veniturile mari o creştere de 1% sau deloc, iar pentru veniturile mici o creştere de circa 20%", au declarat surse guvernamentale pentru EVZ.
Potrivit surselor, până în acest moment nu s-au făcut încă simulări pe aceste scenarii, datele fiind analizate la Ministerul Muncii.
Important este ca masa salarială din sistemul bugetar să nu depăşească limita stabilită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), respectiv de 39 miliarde lei, spun sursele citate. Conform acestora, anul acesta, pentru salariile bugetarilor vor fi cheltuite circa 42-45 miliarde lei.
Măriri în limita de 39 miliarde lei
Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, spune că orice majorare salarială este posibilă atât timp cât se respectă această limită. "Cu cât cresc salariile în acest plafon de 39 miliarde lei este neimportant", ne-a declarat el.
Fostul ministru liberal de finanţe, Varujan Vosganian, consideră că majorarea salariilor bugetarilor trebuie realizată şi că există şi fondurile necesare. "Anul viitor, veniturile bugetare ar trebui să fie cu 5-7% mai mari faţă de cele din 2010", a argumentat el. "În primele şapte luni din 2010, cheltuielile bu