Tot mai multe cupluri se plâng de lipsa timpului de care ar avea nevoie pentru a-şi consuma relaţia. Joburile tot mai solicitante îi transformă pe parteneri în vecini de pat. Lipsa timpului petrecut împreună este în topul motivelor invocate la divorţ. Psihologii spun însă că nu cantitatea, ci calitatea clipelor de intimitate contează.
„Mi-aş dori să stau mai mult timp cu soţul meu, dar serviciile ne permit să ne întâlnim doar seara şi în weekend. Ne bucurăm şi de acest puţin timp împreună, dar nu ştim ce să facem mai repede când suntem amândoi. Mi‑aş dori, ce-i drept, să ne bucurăm mai mult de viaţă, să avem mai mult timp pentru noi", recunoaşte Corina (32 de ani), la o discuţie între fete.
„Şi noi aveam aceeaşi problemă. Din cauza asta am renunţat amândoi la joburile solicitante pe care le aveam. Am început să lucrăm pe cont propriu. Nici aşa nu suntem chiar tot timpul împreună, nici nu cred că ar fi OK pentru relaţie, dar lucrurile stau mult mai bine", spune la rândul ei Anca (40 de ani).
Răzvan (37 de ani) şi Mioara (35 de ani) lucrează amândoi în aviaţie: el e pilot, iar ea, însoţitor de bord. Când unul e plecat, celălalt e acasă. „Petrecem cu adevărat timp împreună doar în concedii. În rest, sunt doar «firimituri», clipe, câteodată ore. Suferim mult din cauza asta", povesteşte Răzvan.
Pentru o grămadă de cupluri viaţa cotidiană în doi se reduce la cafeaua de dimineaţă - pe care fiecare o bea în grabă pentru că trebuie să fugă la serviciu -, şi la câteva ore seara, când partenerii discută despre ce-au făcut peste zi la serviciu şi mai au timp şi de ceva intimităţi. Lipsa timpului petrecut împreună a ajuns, astfel, să fie invocată ca motiv în numeroase cazuri de separare sau chiar de divorţ. Iar acestea din urmă nu sunt deloc puţine la număr: lunar, conform statisticilor, în România instanaţele pronunţă, în medie, 3.000 de hotărâri judecător