Programul educaţional de analiză a fenomenului totalitar, lansat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a demarat în liceele de prestigiu din ţară.
"Hârtia va fi albastră" sau "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" se numără printre filmele care vor rula în licee de prestigiu din ţară, în cadrul unui proiect educaţional lansat la iniţiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Caravana Cinematografică - un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar şi al culturii şi civilizaţiei în timpul regimurilor comuniste prin intemediul cinematografiei - presupune, totodată, implicarea elevilor şi a profesorilor de istorie. La finalul fiecărei proiecţii, vor fi organizate dezbateri, moderate şi prezentate de persoane calificate din cadrul IICCMER.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Totalitarismul, proiectat în liceele româneşti
Filme româneşti şi străine, dezbătute la "masa rotundă"
Vizionările vor include un film românesc şi unul străin ce vor reflecta o temă care, ulterior, va constitui obiect de dezbatere în cadrul unei mese rotunde. Discuţiile vor fi moderate de unul dintre profesorii de istorie ai liceului, reprezentantul IICCMER, invitaţii desemnaţi de institut şi publicul format din elevii de liceu.
Acest demers vine să asigure o mai bună înţelegere a ceea ce a reprezentat comunismul pentru secolul XX, a fenomenului totalitar şi a acelei părţi de istorie a României care a fost grav distorsionată ideologic prin intermediul propagandei.
Spiritul civic şi reflexul etic
Caravana Cinematografică se doreşte a fi "un complement" al manualului de "Istorie a comunismului din România". Scopul acestui proiect este edificarea spiritului civic, a reflexului etic, precum şi evaluarea şi chestion