România a primit anul trecut 2,95 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene (UE) şi a contribuit cu 1,22 miliarde de euro, înregistrând astfel un surplus de 1,69 miliarde de euro, al şaselea ca mărime în rândul statelor membre, potrivit unui raport prezentat, marţi, de Comisia Europeană (CE), citat de Mediafax. Sursa: ARHIVA EVZ
Anul trecut ne situam pe locul al cincilea, cu un beneficiu net de 1,6 miliarde de euro.
Cel mai bine la acest capitol stă Polonia, singurul stat UE care a reuşit anul trecut să înregistreze creştere economică. În 2010, Polonia a fost cel mai mare beneficiar, cu un câştig de 6,34 miliarde de euro. Statul polonez a reuşit să atragă anul trecut 9,25 miliarde de euro, cel mai mult dintre statele est-europene.
Pe poziţia a doua în rândul beneficiarilor s-a situat Grecia (3,1 miliarde de euro), urmată de Ungaria (2,7 miliarde de euro), Portugalia (2,15 miliarde de euro), Cehia (1,7 miliarde de euro), România (1,69 miliarde de euro) şi Letonia (1,5 miliarde de euro). Bulgaria a înregistrat o balanţă pozitivă de 624 milioane de euro.
Cei mai importanţi contributori la bugetul UE au fost anul trecut Franţa, cu 18,8 miliarde de euro, şi Germania, cu 17,56 miliarde de euro. După deducerea fondurilor accesate, Germania rămâne principalul contributor net al UE, cu 6,36 miliarde de euro, urmată de Franţa, cu 5,87 miliarde de euro.
Bugetul UE a crescut uşor anul trecut, la 118 miliarde de euro, de la 116,5 miliarde de euro în urmă cu un an.