România trebuie să liberalizeze urgent preţul la energie pentru consumatorii industriali, lucru care va ajuta la realizarea transporturilor de energie între ţări, dacă nu vrea să rămână o insulă energertică, a spus, miercuri, Fabrizio Barbaso, director general adjunct al Direcţiei de Energie din cadrul Comisiei Europene (CE).
El susţine că, în general, la nivelul UE trebuie creată o piaţă energetică cu preţuri care să reflecte costurile, urmând ca un sprijin din partea statelor să fie acordat doar consumatorilor casnici vulnerabili.
Fabrizio Barbaso a mai atras atenţia că România trebuie să aibă o autoritate de reglementare care să fie independentă politic, să aibă expertiză, angajaţi profesionişti şi un buget pe măsură. Potrivit acestuia, trebuie întărit rolul reglementatorului. "Dacă vorbeşti doar cu investitorii şi cu antreprenorii locali acesta e un subiect de îngrijorare", a spus oficialul european.
Potrivit acestuia, noi avem un potenţial uriaş pe segmentul de regenerabile, dar cu toate acestea în 2009 România a fost a şasea ţară din UE care a făcut cele mai puţine progrese în acest domeniu. Proiectele sunt amânate pentru că investitorii nu cred în piaţa românească în absenţa unor reguli clare, a conchis Barbaso.
Subvenţionarea încrucişată nu a dispărut de pe piaţa românească
La rândul său, CEO-ul EON România, Frank Hajdinjak, a menţionat că România este o piaţă destul de interesantă din punct de vedere energetic, dar sunt probleme din cauza preţurilor reglementate.
În opinia sa, trebuie să protejăm doar consumatorii vulnerabili, chiar dacă sunt mulţi români care au nevoie de protecţie din partea statului. "În România, din cauza preţurilor reglementate, se stopează competiţia şi se opresc investiţii", a spus reprezentantul EON.
El susţine că în România şi acum se face o subvenţion