Deşi iniţial surse din cadrul blocului comunitar declarau că UE nu va lua măsuri împotriva Franţei în problema repatrierii romilor români şi bulgari, Comisia Europeană a decis, astăzi, să declanşeze în curând procedura de infringement. Sursa: Adrian ScutariuSursa: Reuters
1 /.
Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru justiţie Viviane Reding, iar decizia oficială va fi luată în octombrie, doar dacă Franţa nu va răspunde favorabil până atunci reproşurilor Bruxelles-ului, relatează AFP.
Surse citate de presa franceză anunţau că autorităţile de la Bruxelles se vor limita să trimită o simplă scrisoare la Paris prin care le vor cere oficialilor francezi informaţii suplimentare despre expulzarea romilor.
Fără acuzaţii de discriminare
Oficialii de la Bruxelles reproşează Parisului că nu a transpus în legislaţia franceză garanţiile procedurale prevăzute pentru cetăţenii europeni de o directivă din 2004 privind libera circulaţie în Uniunea Europeană. Pe de altă parte însă, Comisia a renunţat să mai ameninţe Franţa cu deschiderea unei alte proceduri de infringement pentru discriminarea romilor, aşa cum anunţase luna aceasta Reding.
Un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Paris a salutat astăzi decizia CE de a nu demara procedura de infringement pentru discriminare, subliniind că executivul francez este dispus să ofere Bruxelles-ului informaţiile suplimentare solicitate.
Săptămâna trecută, guvernul francez a răspuns punct cu punct întrebărilor oficialilor de la Bruxelles şi au susţinut că nu au încălcat legislaţia europeană prin repatrierea romilor.
În mijlocul disputei UE-Franţa se află o circulară a ministerului francez de interne, datată 5 august, care cere demolarea cu prioritate a taberelor de romi. Considerat discriminatoriu, documentul a fost înlocuit cu altul în care nu mai apărea nicio menţiune etnică