Temerile privitoare la stabilitatea financiară a ţărilor de la periferia zonei euro s-au intensificat la începutul săptămânii în urma reducerii ratingului de credit al uneia din cele mai mari bănci ale Irlandei şi a tensiunilor de ordin politic din Portugalia, care au sporit semnele de întrebare privitoare la planurile guvernului de a reduce deficitul, scrie The Wall Street Journal.
Cotaţiile CDS-urilor, instrumente de evaluare a riscului de neplată a datoriilor, au urcat în cazul Irlandei cu 0,30%, până la 5,19%, iar în cazul Portugaliei cu 0,21%, până la 4,55%. Şi moneda europeană a avut de suferit din cauza agitaţiei de pe pieţele financiare, euro scăzând până la 1,3381 dolari, faţă de 1,3471 dolari luni seara la New York.
Moody's Investors Service a redus ratingul de credit al Anglo Irish Bank cu trei trepte, până la Baa3, iar în Portugalia ministrul de finanţe a insistat ca guvernul ţării să meargă mai departe cu planurile de reducere a deficitului bugetar, în pofida ameninţărilor opoziţiei de a bloca noi majorări de taxe.
Nesiguranţa legată de capacitatea Portugaliei de a lua măsuri fiscale suplimentare a împins în sus randamentele obligaţiunilor ţării, semn de creştere a temerilor investitorilor. Obligaţiunile pe zece ani ale Portugaliei se situau ieri la 6,63%.
Ecouri ale crizei din mai
Evoluţiile recente din Irlanda şi Portugalia au reaprins temerile privitoare la problemele financiare ale ţărilor aflate la periferia zonei euro, probleme ce ar putea apăsa asupra sectorului bancar european şi chiar afecta redresarea economiei mondiale.
Următoarele zile sunt cruciale în ceea ce priveşte capacitatea guvernelor europene de a preîntâmpina o nouă criză de încredere. Irlanda este aşteptată să precizeze în această săptămână cât a costat-o salvarea Anglo Irish, în timp ce preşedintele Portugaliei şi reprezentanţii partidelor sunt aş