Compania urmează să aprobe astăzi conversia datoriilor în acţiuni. Sursa: EVZ
La zece ani de la privatizarea Petromidiei, statul, prin Ministerul Finanţelor, va redeveni acţionar în companie, în contul unor datorii în valoare de 570 milioane euro, din care nu şi-a recuperat nici a zecea parte până acum. Datorii pe care cumpărătorului de atunci al Petromidiei, Dinu Patriciu, guvernarea PSD i le-a amânat la plată în urmă cu şapte ani, prin OUG 118/2003, transformându-le în obligaţiuni.
Fără a şti când şi cum îşi va mai recupera banii de care are nevoie la buget, statului i se oferă un pachet minoritar de acţiuni într-o companie cu pierderi tot mai mari. Mai mult, se pare că Finanţele nici nu au încă o strategie în faţa Rompetrol, apărată de trei mari case de avocatură.
Acţiuni contra datorii
Astăzi, ziua scadenţei pentru plata datoriilor, acţionarii Rompetrol Rafinare, companie controlată în prezent de grupul kazah KazMunaiGaz, vor supune aprobării transformarea obligaţiunilor în acţiuni pentru Ministerul Finanţelor.
"Imediat după luarea deciziei, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, va fi înregistrat ca acţionar al societăţii noastre", au declarat pentru EVZ reprezentanţii Rompetrol.
Grupul de stat kazah KazMunaiGaz s-a asigurat că îşi va păstra poziţia de acţionar majoritar, plătind, în luna august, echivalentul sumei de 54 milioane euro. De restul oferă acţiuni, deşi statul se opune acestui lucru. Opinia Finanţelor este că trebuie să aleagă o formă de plată, fie doar bani, fie doar acţiuni.
Finanţele: "Nu am luat încă o decizie"
"Prin efectul legii, statul român devine acţionar al Rompetrol Rafinare, iar acţionarii existenţi trebuie să accepte această realitate", au precizat reprezentanţii firmei. Aceştia au adăugat că totuşi lucrurile nu se opresc aici: "Negoc