Prima vizită în Liban a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, în perioada 13-14 octombrie, suscită deja dezbateri aprinse în mediile libaneze după ce s-a aflat că pe agenda liderului de la Teheran s-ar afla şi o deplasare în sudul ţării, la frontiera cu statul evreu. Sursa: Reuters
Cei care contestă acest demers susţin că gestul lui Ahmadinejad poate lăsa impresia lumii exterioare că Libanul este o "bază iraniană" la graniţa cu Israelul.
Pe lângă întrevederile cu principalii demnitari libanezi, printre care preşedintele Michel Suleiman şi premierul Saad Hariri, Ahmadinejad urmează să se întâlnească, potrivit unor oficiali de la Beirut, şi cu Hassan Nasrallah, liderul grupării şiite Hezbollah, aliat al regimului de la Teheran. Washingtonul acuză Iranul că livrează armament militanţilor şiiţi pentru a le folosi împotriva Israelului.
"Acesta este un mesaj care spune că Iranul se află la graniţa cu Israelul", a răbufnit Fares Souaid, secretar-general al coaliţiei "14 martie", majoritară în Parlamentul libanez, condusă de premierul Saad Hariri. "Prin această vizită, el (Ahmadinejad) vrea să arate că Beirutul este o zonă sub influenţă iraniană, că Libanul este o bază iraniană la Marea Mediterană. Este o provocare, nu ar trebui să meargă acolo", a adăugat acesta, citat de AFP.
Un oficial al grupării Hezbollah a confirmat sub anonimat că vizita preşedintelui iranian în sudul Libanului va include şi un tur al localităţii Cana, lovită de raidurile israeliene în conflictele din 1996 şi 2006. Ahmadinejad va mai poposi şi la Bint Jbeil, un sat situat la cinci kilometri de graniţa cu Israelul, de asemenea, scenă a confruntărilor armate între armata israeliană şi militanţii şiiţi. "Îi vom face o primire fastuoasă", a subliniat sursa citată.
Israelul a calificat vizita programată a lui Ahmadinejad în Liban drept un "verita