Gelu Onose, medic primar de recuperare la Spitalul „Bagdasar-Arseni“, este pe ultima sută de metri cu invenţia sa inedită: un costum cu care persoanele paralizate se pot deplasa biped.
Pentru că progresele în domeniul reluării capacităţii de mişcare a pacienţilor paralizaţi sunt nule la nivelul lumii ştiinţifice internaţionale, un medic român, Gelu Onose (53 de ani), se zbate să găsească răspunsul. El a făcut un prim pas revoluţionar, pentru care a şi fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva, în 2008: un costum special ce utilizează ultimele tehnologii în fizică şi inteligenţă artificială, prin care oamenii în scaun rulant ar putea să meargă. Din motive de copyright, medicul nu ne-a putut pune la dispoziţie fotografii cu costumul. Şef al secţiei de Recuperare Neuromotorie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni ", Onose este el însuşi în scaun cu rotile.
„Adevărul": Ce presupune mai exact invenţia pentru care aţi fost premiat acum doi ani cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva?
Gelu Onose: Este un concept şi un prototip în curs de testare al unui dispozitiv de tip exoschelet, o îmbrăcăminte pe exteriorul corpului care să permită bolnavilor paralizaţi să nu depindă de fotoliul rulant. Pentru că lumea nu e făcută pentru oameni în scaun rulant şi nu există niciodată destule rampe, lifturi sau sisteme de adaptare la autobuze. Acest costum menţine în poziţie verticală persoanele cu paralizie, intră în intercaţiune cu intenţiile de mişcare ale pacientului şi motoare, suficient de miniaturizate pentru a efectua mişcarea pe care muşchii n-o mai pot face.
Vorbiţi despre persoane paraplegice care pot merge normal graţie acestui costum?
Normal e prea mult spus. Vor putea să se deplaseze pe distanţe limitate la început dar în mod autonom de fotoliul rulant. Să poată să urce o treaptă sau două şi să poată merge pe distanţe limi