Transmiterea virusului HIV de la mama la nou-nascut este o problema spinoasa, in special la natiunile africane.
Cercetatorii de la Oregon Health & Science University au descoperit o noua "arma" pentru a lupta impotriva acestei cumplite "mosteniri", informeaza Medical News Today.
Potrivit ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 33,4 milioane de oameni au fost infectati, in anul 2008, cu teribilul virus. 67% dintre infectari au avut loc pe continentul african. 91% dintre copiii infectati cu HIV sunt din Africa.
Strategia pentru evitarea transmisiei virusului consta in "educarea" unei parti a sistemului imunitar al copilului, in primele ore de la nastere, pentru a lupta mai eficient impotriva "receptarii" HIV.
"HIV ataca si distruge celulele T, globulele albe, parte a sistemului imunitar, deoarece au abilitatea de a lupta si extermina 'invadatorii'. Tinand 'sub asediu' sistemul imunitar al organismului, afectiunea progreseaza, ducand la aparitia SIDA si, in final, a decesului", explica Dr. Haigwood.
Echipa de cercetatori s-a axat pe un alt component al sistemului imunitar, care se presupunea a avea un rol inferior impotriva HIV. Copii nascuti din mame purtatoare (de HIV) au anticorpi neutralizatori-HIV care sunt obtinuti "pasiv" prin placenta.
Medicii au verificat daca stimularea nivelurilor acestor anticorpi-neutralizatori conduce la slabirea abilitatii bolii de a distruge toate "baricadele" naturale ale organismului.
Au fost stabilite trei grupuri de pui de maimute. Fiecare grup a primit o anumite medicatie. Animalele care au primit anticorpi potriviti HIV au fost mai bine protejate impotriva virusului, pastrandu-si, in acelasi timp, celulele T.
In cadrul studiului au fost utilizate niveluri reduse de anticorpi. Astfel, s-a demonstrat, pentru prima data, ca ni