Exista o categorie de politicieni care sunt mai cunoscuti de publicul larg datorita faptului ca apar mai des la televizor, iar in luna septembrie se poate observa o orientare mai mare a partidelor, mai ales a PD-L, de a trimite in dezbaterile generale personaje din esalonul doi si trei, in timp ce PNL trimite cei mai mult lideri din esalonul intai, se arata intr-un raport realizat de Agentia de Rating Politic, in perioada 6 septembrie - 1 octombrie 2010.
La emisiunile cu tema generalista sunt abordate cel mai adesea teme politice, urmate de temele economice si sociale, de aici si prezenta anumitor politicieni pe micile ecrane, se arata in studiul remis Ziare.com.
In ceea ce priveste prezenta la emisiuni, PSD si PD-L se afla la egalitate, astfel ca pe parcursul a 166 de emisiuni au fost invitati sa comenteze subiectele 48 de social-democrati si 48 de democrat-liberali. De la PNL au fost 42 de politicieni, de la UDMR - 5, de la UNPR - 5, de la PC - 9. de la PRM - 2, de la PNG - 2, de la PNTCD - 1, de la PIN - 1 si de la independenti - 4.
In acelasi timp, principalele televiziuni de stiri din Romania au acordat importanta si subiectelor sociale invitand pe parcursul a 50 emisiuni 41 de reprezentanti ai sindicatelor si 9 reprezentanti ai patronatelor.
O alta categorie de persoane care apar pe micile ecrane si care ar putea fi numiti formatori de opinie sunt jurnalisti si analisti de presa, in numar de 45 pe parcursul a 81 de emisiuni. Altii mai sunt reprezentanti ai ONG-urilor, in numar de 7, specialisti (avocati, psihologi, economisti, consultanti, politologi), in numar de 27 si doi specialisti de la BNR. Insa ponderea este in continuare detinuta de politicieni, 58,7% prezenta, urmati de jurnalisti si comentatori, 25,3% prezenta, si reprezentanti sindicate si patronate, prezenta - 16%.
Victor Ponta, prezent des