Preambul
Interdependenţa economică şi politică sporită a condus, în multe ţări ale lumii, la mai multă creştere şi concurenţă, la îmbunătăţirea şanselor de pregătire, la consolidarea infrastructurii sociale şi la reducerea pauperităţii. Cu toate acestea, pacea, libertatea şi dreptatea continuă să fie ameninţate. Distribuţia neechitabilă a prosperităţii contribuie la creşterea tensiunilor politice şi sociale. Criza financiară şi economică actuală poate fi depăşită numai cu ajutorul unor reguli internaţionale, aplicabile pieţelor financiare. În acest scop, este necesară o susţinere comună a economiei durabile. Avem nevoie de consens internaţional, pentru a asigura bunăstarea, echitatea socială şi activitatea economică durabilă în baza unor principii şi valori comune. Iar efectele pozitive ale globalizării trebuie ca, nici în perioade de criză, să nu fie periclitate de protecţionism naţional sau regional. Orientarea spre interesul general, legitimitatea democratică şi inviolabilitatea demnităţii umane constituie fundamentul unui astfel de consens, cu particularităţile culturale şi sociale proprii.
Principii directoare
Solidaritatea şi subsidiaritatea sunt principiile directoare. Solidaritatea este cea care asigură condiţiile pentru ca economia de piaţă să se relegitimeze, orientându-se în funcţie de interesul general. Iar subsidiaritatea creează şi garantează spaţiul pentru responsabilitate şi iniţiativă proprie.
1. Ordinea-cadru - statul de drept
Fundamentul acţiunii economice eficiente şi durabile îl reprezintă un sistem de drept funcţional, sigur, care beneficiază de legitimitate democratică. Sunt create astfel premisele pentru o economie performantă, pentru o administraţie a statului eficientă şi orientată spre cetăţean, precum şi pentru luarea în considerare a principiilor bunei guvernanţe. Elementele regularizatoare şi supravegherea c