Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, o masura votata deja in Comisia de Buget Finante a Senatului, nu va putea fi aplicata din cauza acordului pe care Romania il are cu Fondul Monetar International, prin care este impus un deficit bugetar de cel mult 6,8 la suta din PIB.
In teorie, reducerea impozitului pe venit are mai multe avantaje: companiile ar avea costuri mai mici cu forta de munca, ceea ce ar permite fie investitii mai mari, fie eventuale majorari salariale, care, la randul lor, ar spori consumul intern.
De asemenea, o reducere a impozitului pe venit ar face Romania mult mai atractiva in ochii investitorilor straini, avand in vedere ca tari vecine precum Ungaria si Bulgaria au deja un impozit scazut.
Cu toate acestea, Romania nu isi permite sa ia o asemenea masura, potrivit analistilor. "Din pacate, nu suntem in situatia in care sa judecam daca ideea este buna sau este rea, pentru simplul motiv ca avem o constrangere bugetara majora, care tine de realizarea veniturilor la bugetul de stat, astfel incat sa ne incadram in tinta de deficit bugetar", a comentat, pentru Ziare.com, analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.
"Ca atare, masura respectiva, chiar daca in conditii normale ar fi salutara, ea nu poate fi aplicata. Este nerealist sa ne gandim acum la asta, mizand pe faptul ca, ipotetic, se pot obtine niste venituri in viitor. Fondul Monetar nu merge pe asta, merge pe venituri certe si se bazeaza pe analize statice si retrospective si nu poate sa ia in considerare doar niste analize prospective, care prezinta un caracter de incertitudine.
Atunci, masura ca atare va fi respinsa de FMI, pentru ca nu se bazeaza pe datele concrete care au fost negociate si revizuite in permanenta in baza acordului", a adaugat Ionescu.
Potrivit spuselor sale, daca impozitul p