Fostul poliţist Vasile Pană a pictat, de-a lungul anilor, sute de tablouri, pasiunea pentru pictură fiind o „trăsătură“ de familie
Îndemn la „Poftă Bună“
Fostul ofiţer spune că a moştenit pasiunea pentru arta plastic de la mama sa, care era o adeptă a culturii tradiţionale şi realiza produse de artizanat, care erau căutate chiar şi de localnicii din satele vecine Coslogeniului. „Mama era un meşter popular înrăit, care picta fiecare obiect ce-i ieşea din mână. De acolo, am deprins eu darul picturii“, spune Vasile. Prima operă de artă a pictat-o la numai şase anişori şi înfăţişa o masă plină de bucate. „Am pictat pe o pânză albă o masă cu bucate, iar lucrarea am intitulat-o «Poftă Bună» şi stă şi acum la loc de cinste, în casa părintească“, spune Vasile Pană. După opera de debut, s-a ambiţionat şi a continuat să ilustreze mai multe peisaje din locurile natale. Aşa a ajuns să aibă în colecţie aproape 200 de tablouri şi cinci expoziţii personale.
Iconografia, interzisă de Ceauşescu
Vasile Pană îşi aminteşte că în anii comunismului pictatul icoanelor era un… păcat, care, odată săvârşit, avea urmări destul de grave. Toate operele trebuiau închinate cuplului dictatorial. „Ne-a fost interzisă iconografia în pictură şi, la schimb, ni se sugera să-i facem cât mai multe portrete conducătorului iubit“, îşi aminteşte Vasile. Văzând aceste presiuni făcute de regimul comunist, Vasile Pană s-a orientat spre peisagistică şi natură statică. „Nu este niciun colţ din satul natal care să nu fi fost imortalizat în tablourile mele“, spune cu mândrie artistul plastic. Şi-a expus lucrările în cadrul mai multor expoziţii, care, de-a lungul timpului, au fost găzduite de oraşe precum Miercurea Ciuc, Călăraşi sau Slobozia.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!