Tinerii care consumă droguri, comit acte antisociale şi încalcă legea nu acţionează astfel doar pentru a-şi crea o reputaţie de "băieţi duri". Potrivit unor studii recente desfăşurate la Facultatea de Medicină din Colorado, mulţi dintre ei suferă de tulburări psihice.
"AMINTIRI DIN COPILĂRIE". Reacţiile înregistrate la nivel cerebral faţă de o serie de recompense sau pedepse primite de adolescenţi de la părinţi îi determină pe cei dintâi să se conformeze, cu timpul, regulilor de comportament social.
Potrivit lui Thoms Crowley, psihiatru în cadrul instituţiei de învăţământ menţionate, în cazul "băieţilor răi" refuzul acestora de a adopta un comportament social demn se datorează unor "defecţiuni" intervenite în funcţionarea creierului.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că respectivele tulburări îi împiedică pe adolescenţii recalcitranţi să se conformeze regulilor de comportament social, determinându-i deseori să se îndrepte spre consumul de droguri şi comiterea unor acte antisociale.
JOCURI-TEST. Cercetători de la Universitatea Colorado şi de la Universitatea Maryland au efectuat un studiu asupra unui eşantion format din 20 de tineri, care, în medie, beneficiaseră de eliberarea condiţionată pentru o perioadă de 139 de zile în ultimele şase luni.
Nu mai puţin de 19 dintre subiecţi manifestau tulburări de comportament, în timp ce toţi 20 consumau substanţe interzise. Totuşi, pentru o perioadă de cinci săptămâni, pe întreaga durată desfăşurării studiului, ei au fost convinşi să se abţină.
Comportamentul membrilor grupului respectiv a fost comparat cu cel al altor 20 de tineri care nu comiteau acte antisociale şi nu consumau droguri, dar care aparţineau aceleiaşi categorii de vârstă, erau de aceeaşi naţionalitate şi locuiau în cartiere vecine.
Toţi cei 40 de subiecţi a