LECŢIA DE ECOLOGIE. Peste 700 de participanţi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene caută pârghiile pentru a dezvolta cele mai eficiente politici de reciclare la nivel european, ca soluţie pentru stimularea economiei verzi şi, în final, a depăşirii crizei economice. Sursa: Oana Dan
Ieri şi astăzi, în cadrul celor două zile ale celei de-a cincea ediţii a Congresului Pro Europe de la Bruxelles, întrebarea pe buzele tuturor – lideri din industria reciclării, politicieni şi experţi de mediu – este cum poate fi economia „înverzită”.
Politicile de reciclare eficiente, bazate pe responsasibilitatea producătorilor reprezintă punctul de plecare în evaluarea celor 20 de ani de existenţă a principiului care îl obligă pe producătorul de ambalaje să investească – într-o formă sau alta – în colectarea şi reciclarea deşeurilor provenite din produsele pe care le pune pe piaţă.
„Corecta gestiune a deşeurilor şi sistemele bazate pe responsabilitatea producătorului joacă un rol semnificativ în a aşeza Europa pe harta eficientizării consumului de resurse şi a reducerii amprentei de carbon”, a declarat comisarul de mediu, Janez Potocnik.
Calea către economisire
În viziunea vorbitorilor, economia verde nu este doar soluţia pentru ieşirea din criza, ci şi o metodă de a economisi resurse preţioase şi din ce în ce mai puţine. „De bine sau de rău, lumea noastră este construită pe un model economic care are nevoie de susţinere. Să stai pe loc este, de fapt, un pas înapoi”, crede Henri Meiresonne, preşedintele Pro Europe (Packaging Recovery Organisation Europe), organizaţia umbrelă care include sistemele de ambalaje şi recuperare a acestora şi care foloseşte marca Punctul Verde. Pro Europe, înfiinţată în 1995, este o voce autoritară dar şi o platformă de politici comune pentru membrii săi, printre care şi România, reprezentând interesele