Moneda națională ar fi trebuit lăsată să se deprecieze gradual, iar în momentul de faţă cursul ar fi trebuit să fi ajuns la 5 lei/euro, poate chiar puţin peste acest nivel, este de părere Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă pentru fuziuni, achiziţii şi finanţări BAC Investment. Sursa: razvan valcaneantuSursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
El susţine că poziţia actuală a cursului nu este între 4,2-4,3 lei/euro. "Nu aş dori ca mâine să avem un curs valutar de 5 lei/euro, însă în momentul de faţă cursul ar fi trebuit să fi ajuns la 5 lei/euro, poate chiar puţin peste acest prag", a declarat, într-un interviu acordat Bloombiz.ro, Matei Păun.
Gură de oxigen pentru exportatori
Potrivit acestuia, valoarea cursului valutar ar fi bine să fie în jur de 5 lei/euro, pentru că un astfel de nivel ar stimula exporturile, de care avem nevoie ca de oxigen, şi ar diminua importurile, susţinând şi industriile locale. Pe de altă parte, un astfel de curs ar fi o povară pentru sistemul bancar, deţinut de investitori privaţi, majoritatea străini, dar şi pentru oamenii care s-au împrumutat în valută.
"Nu sunt convins ca ar fi fost catastrofă. Chiar daca ar atinge proporţii relativ mari, nu cred că putem sacrifica o economie de 22 milioane de oameni pentru cei care s-au împrumutat în valută", a declarat Păun.
Sistemul bancar e în criză, dar e mușamalizată
În opinia sa, dependenţa economiei româneşti faţă de euro este "foarte gravă": "Economia României este o economie euroizată fără să beneficieze de avantajele unei economii euroizate. De exemplu, un contract banal, cum ar fi o autostradă, este ancorat la euro. Nu înţeleg de ce, fiindcă asfaltul şi mâna de lucru sunt româneşti. Când cumperi maşini din străinătate, înţeleg să operăm cu euro, dar altfel nu-mi dau seama de ce ne împrumutăm în valută ca să plătim salarii şi