Lângă Bucureşti, la Corbeanca, artiştii polonicului au deschis o şcoală pentru breasla lor. În şase luni, "studenţilor" le sunt prezentate secretele meseriei, dar şi cum se face un bacşiş.
Pentru că nu prea aveau unde să se specializeze la noi în ţară, bucătarii şi somelierii s-au gândit să facă o şcoală unde să-i înveţe pe viitorii colegi cum să devină stăpânii absoluţi ai polonicelor şi cuţitelor, care e secretul zahărului în prăjituri sau cum îl poate determina un ospătar pe un client să scoată bacşiş gras din buzunar şi să-l facă să se îndrăgostească de restaurant.
2.200 de lei un curs de bucătar
Centrul de Excelenţă Aroma este undeva în stânga şoselei, cum te duci din Bucureşti prin Corbeanca. În jur de 30 de colaboratori, specialişti în gătit sau vin, le dau lecţii celor care doresc să se specializeze, care vor să-şi schimbe meseria sau pur şi simplu să stăpânească reţetele în bucătăria personală. Un curs de reconversie profesională costă în jur de 2.200 de lei şi durează aproximativ şase luni.
De ce e Aroma ca o universitate? În sala de cursuri practice, un batalion întreg de oale, tigăi, polonice şi alte ustensile pe care le are orice restaurant care se respectă aşteaptă să intre la război. Când apare profesorul la curs, fiecare student e la banca lui, un fel de mini-bucătărie, unde poate să-şi taie şi să prepare ingredientele şi să le pună la foc pe o plită electrică.
Deasupra catedrei profesorului, e o hotă uriaşă. "E foarte modernă, are un sistem foarte performant de ardere a grăsimilor", explică "rectorul" Sergiu Nedelea, directorul Centrului de Excelenţă Aroma.
Curs de destresat pentru directorii de companii
Fără să stea prea mult să analizeze, directorul Nedelea spune hotărât că Aroma e cea mai dotată şcoală de profil din ţară. "Venea pentru prima dată de când era finaliz