Băncile sunt subtaxate, fiind scutite de TVA, şi ar trebui să contribuie la refacerea economiilor care au suferit din cauza lor, apreciază Comisia Europeană, care se pare că nu renunţă la planul de a taxa suplimentar instituţiile financiare. Sursa: NorthFoto
Astfel, Comisia a prezentat joi proiectul unei "taxe pe activităţile financiare", estimând că până la 25 miliarde euro ar putea fi strânse la bugetele statelor membre ale UE, dacă s-ar aplica o taxă de 5% pe întregul profit şi pe remuneraţiile din sistemul bancar.
"Cred că ideile prezentate astăzi (joi) de Comisie sunt potrivite pentru a ne asigura că sectorul financiar îşi aduce o contribuţie corectă la cele mai importante provocări din UE şi din întreaga lume", a afirmat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta, potrivit Agerpres.
De cealaltă parte, preşedintele Băncii Centrale Europene susţine că taxa pe tranzacţiile financiare ar trebui impusă în întreaga lume, altfel nu va funcţiona. Proiectul nu găseşte însă susţinere unanimă nici măcar în Europa.
Comisia îşi va prezenta totuşi punctul de vedere Consiliului European de la sfârşitul lunii octombrie, precum şi în cadrul summitului G20 din noiembrie, de la Seul.
Taxarea suplimentară a băncilor a fost analizată şi de guvernanţii români în vara acestui an, ca măsură de redresare economică, fără a fi însă luată o decizie. Mai hotărâtă să taxeze băncile părea Ungaria. Totuşi bancherii avertizează că, dacă taxa pe activitatea bancară va fi impusă, cea care va suporta costurile va fi tot populaţia, deoarece creditorii vor transfera costul către client.
25 de miliarde de euro
ar putea fi strânse la bugetele statelor membre UE din taxarea profiturilor băncilor şi remuneraţiilor bancherilor