Din 1994, de când a înfiinţat Centrul Local Craiova al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României“, Livia a lucrat cu sute de tineri.
Ocupă funcţia de preşedinte al centrului local, însă mărturiseşte că nu-i plac denumirile pompoase. Preferă să fie numită lider, pentru că astfel se simte mai aproape de cei peste 50 de cercetaşi activi cu care lucrează. Activitatea în domeniu a început-o în 1994, după ce a avut ocazia să fie traducătoare pentru un grup de cercetaşi din Danemarca.
„Mi-au povestit atunci că la ei e un fel de religie, că lumea crede în cercetaşi“, îşi aminteşte cu nostalgie Livia. Animată de această experienţă, profesoara de engleză a înfiinţat Centrul Local Craiova al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României“. În ţară sunt peste 50 de astfel de filiale, Oltenia fiind reprezentantă de Bănie, Slatina, Corabia şi Râmnicu Vâlcea.
„Din dorinţa de a schimba ceva am început cercetăşia, cu elevii de la clasele mele. Primele acţiuni au fost ecologice şi sociale. Am lucrat cu copiii instituţionalizaţi, cărora am reuşit să le aducem zâmbetul pe buze“, povesteşe Livia.
„Cercetaşii sunt înţelegători“
Profesoara consideră că tot ceea ce a făcut în cei 16 ani de activitate a fost în spiritul mottoului organizaţiei:
„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!“. Alături de tineri cu vârste cuprinse între şapte şi 21 de ani, a derulat zeci de proiecte, unele de importanţă locală, altele de anvergură naţională. De la fiecare dintre ele au rămas amintiri frumoase, ce devin lecţii preţioase pentru noile generaţii ce trec pragul centrului. Livia spune că a fi cercetaş este o experinţă care te educă şi te pregăteşte pentru viaţă.
„Un cercetaş este mai puţin arogant, este înţelegător, realizează că echipa are nevoie de el. Un cercetaş ştie că trebuie să se accepte aşa cum este, dar îşi cunoaşte bine şi calităţile, şi defe