Stilul de viaţă haotic naşte suspiciunea că generaţia actuală de copii are o speranţă de viaţă mult redusă. Sursa: HEPTA
Capacitatea alimentaţiei de a schimba bagajul genetic, accesul la alimente sofisticate, dar puternic procesate, creşterea timpului petrecut la muncă în detrimentul celui petrecut cu familia sunt tot atâtea transformări care reduc speranţa de viaţă a tinerei generaţii şi care îi predispune la "boli ale adulţilor", atenţionează nutriţioniştii.
Copii cu boli de adulţi
"Maturizarea" precoce care scade speranţa de viaţă a generaţiei actuale de copii este susţinută de statistici concludente. Este pentru prima oară în istoria omenirii când supraponderea depăşeşte subponderea.
"Epidemia de obezitate a fost recunoscută oficial de către OMS încă de la sfârşitul deceniului trecut. Există la nivel mondial peste 300 de milioane de obezi, dintre care 2% copii. Nicio ţară nu este imună. În SUA, deşi din 2003 rata obezităţii a stagnat, epidemia de obezitate la copii a continuat spectaculos. Adulţii obezi sunt un pericol pentru propriii copii, care au 40% risc de a deveni şi ei obezi şi chiar 80% dacă ambii părinţi sunt supraponderali", avertizează prof. dr. Nicolae Hâncu, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Deşi nu există date oficiale despre epidemia de obezitate din rândul copiilor români, specialiştii susţin că situaţia de la noi e comparabilă celei din America, având în vedere schimbările dramatice din ultimii 20 de ani.
Obezitatea face ca în momentul de faţă boli de care înainte sufereau exclusiv adulţii să afecteze şi copiii. E vorba de boli cronice ca diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer, probleme respiratorii (apneea în somn) şi articulare (artroza genunchiului). Acestora li se adugă pro