Nici în acest an, guvernul nu a reuşit să respecte termenul legal de aprobare şi trimitere în parlament a bugetului pe anul viitor, potrivit revistei "Capital".
Acest lucru este făcut chiar dacă, până acum, puterea s-a bătut cu pumnul în piept că va respecta noile reglementări privind responsabilitatea fiscală.
Unul dintre motivele principale pentru care nici în acest an nu s-a reuşit trimiterea bugetului în termenul propus ţine de dezordinea din finanţele publice. S-au făcut prea multe rectificări bugetare şi s-au depăşit plafoanele de cheltuieli, mai ales cele cu personalul.
Toate aceste motive cumulate "au forţat" Fondul Monetar Internaţional să ceară guvernului formularea unei legi a responsabilităţii fiscale, prin care viciile de alcătuire şi cheltuire ale bugetelor naţionale să fie îndepărtate.
Sub lupa Consiliului Fiscal
Aşa că această lege a apărut undeva în vară şi a făcut posibilă înfiinţarea Consiliului Fiscal, instituţie formată din economişti ce trebuie să monitorizeze corectitudinea şi oportunitatea deciziilor de politică fiscal-bugetară. Instituţia este independentă de guvern.
Cu toate acestea, înaintea acestei legi mai existau alte două acte normative, dar care aveau unele fisuri şi ambiguităţi ce permiteau guvernelor să facă abuzuri prin modificarea aleatorie a politicilor fiscal-bugetare.
Aşa se explică felul în care guvernul a putut să încalce o regulă strictă precum cea referitoare la termenele de aprobare şi trimitere în parlament a proiectului de buget pe 2011.
Pase cu pisica moartă
La finele lunii trecute, cel târziu pe 30 septembrie, proiectul de buget pentru anul viitor ar fi trebuit să fie transmis executivului de către Ministerul Finanţelor. Cu toate acestea, niciuna dintre părţi nu are o explicaţie viabilă pentru întârzierile de până î