STUDIU Speciile tropicale traversează un declin alarmant, consumul de resurse naturale depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a pământului, iar tot mai multe state alunecă spre o criză de apă. Acestea sunt principalele mesaje pe care le transmite ultima ediţie a Raportului Planeta Vie (Living Planet Report), cel mai important studiu ce prezintă starea de sănătate a planetei, lansat ieri de WWF. Sursa: WWF
Realizat în colaborare cu Zoological Society of London şi Global Footprint Network, raportul a fost publicat pentru prima oară în 1998 şi apoi reluat o dată la doi ani. Raportul Planeta Vie este construit pe baza a doi indicatori: Indexul Planeta Vie, care reflectă starea de sănătate a ecosistemelor, şi Amprenta ecologică, un indicator care prezintă dimensiunea presiunii umane asupra resurselor naturale.
Pentru ediţia 2010, starea biodiversităţii a fost cercetată prin monitorizarea a peste 8000 de populaţii animale, aparţinând unui număr de 2500 de specii. Rezultatele dezvăluie o tendinţă alarmantă: Indexul Planeta Vie a scăzut cu 30%, în comparaţie cu anul 1970. Mai mult, speciile tropicale au înregistrat un declin de 60%, în ultimii 40 de ani.
„S-a identificat o pierdere alarmantă a biodiversităţii în ţările cu venituri mici, cu precădere în ţările tropicale, în timp ce ţările dezvoltate trăiesc într-un fals paradis, alimentat de un consum excesiv, care conduce la emisii semnificative de dioxid de carbon.”, a declarat James Leape, Director WWF Internaţional.
Amprenta ecologică sau câte planete „consumăm”
Conform Raportului Planeta Vie 2010, consumul de resurse naturale depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a Pământului. În total, amprenta ecologică a omenirii s-a dublat din 1966 până acum. Aceasta înseamnă că Pământul are nevoie de un an şi jumătate pentru a produce resursele pe care noi le consumăm într-un an.
Dacă cererile vo