Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat că angajaţii Ministerului de Finanţe au acuzat că o parte din stimulentele pe care le primeau ajungea înapoi la şefii lor. Sursa: Theodor Pană
"Sunt reclamaţii că acordarea de stimulente se făcea în mod condiţionat. Se dădeau anumite sume, din care o parte reveneau (la directori – n.r.)", a declarat şeful Finanţelor, la TVR.
Cele mai importante declarații ale ministrului:
- Sunt 32.000 de persoane angajate ale Ministerului Finanţelor şi ai structurilor subordonate. Sunt convins că nu toţi au obţinut rezultate deosebite.
- Legea spune că directorii fac propuneri pentru acordarea de stimulente. Am mers pe ideea de a rezolva problema salarizării. Am vrut să corectăm acest sistem, care să se bazeze pe criterii de performanţă.
- Până am venit aici ca ministru, se stabilea un fond de stimulente, iar fiecare director repartiza stimulentele angajaţilor din subordine. Era ca o obligaţie să dea stimulente. Sistemul se va schimba. Se va stabili pentru fiecare persoane cât i se acordă, şi atunci se vor da stimulente, însă nu mai mult de trei salarii.
- La 9 luni sunt 102,2% încasari, dar nu sunt rezultate extraordinare, sunt judeţe cu rezultate bune şi altele fără. - S-ar putea să fim nevoiţi să şi tăiem din salarii pentru că unii chiar nu au avut rezultate. - Un consilier cu 14 milioane de lei vechi acum, dacă se va aproba Legea salarizării va primi 21 milioane de lei vechi. În 2008 se acordau stimulente lunare unui angajat şi de 150 de milioane lei vechi.
- ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) nu este o instituţie eficientă. Trebuie să eliminăm controalele care se fac la aceeaşi firmă.
- Externalizarea surselor de colectare – anumite activităţi pot fi externalizate, de exemplu executarea silită – cu băncile să avem un contract legat de înca