Viscri este un sat, din Transilvania, care a prins din nou viata datorita rromilor si romanilor care s-au mutat acolo, dupa ce in 1989 ramasese pustiu dupa ce sasii au plecat in Germania.
Mai multi rromi, dar si romani, s-au mutat in casele abandonate de sasi si s-au apucat de agroturism si agricultura, scriu cei de la AFP.
In ultimul an mai mult de 11.000 de turisti din intreaga lume au vizitat Viscriul care are case colorate si o biserica fortificata, inclusa in patrimoniul UNESCO. Pana si printul Charles si-a cumparat o casa acolo.
"Suntem mandrii de aceasta renastere. Mai multe familii de rromi care stateau in afara satului s-au mutat mai aproape", a declarat Caroline Fernolend, una dintre putinele reprezentante ale comunitatii sase care a mai ramas in Romania.
Sasii s-au stabilit in Transilvania in secolul XII-lea, insa in ianuarie 1990, 300 dintre ei au parasit Viscriul. In luna decembrie a aceluiasi an ramasesera doar 68. In 2010 populatia s-a inmultit din nou si a ajuns la 420 de persoane. Cu ajutorul asociatiei Mihai Eminescu si al autoritatilor din Marea Britanie noii localnici, rromi si romani, au invatat cum sa isi restaureze locuintele lasate de sasi si sa pastraze specificul zonei.
Gheorghe Lascu, de 47 de ani, este unul dintre ei. Si-a deschis si propria afacere - produce caramizi si se ocupa de renovarea caselor, meserie pe care a preluat-o de la strabunicul lui.
Localnicii din Viscri sunt incurajati de asemenea sa promoveze stilul de viata al strabunilor, iar astfel sa fie atrasi turisti. In prezent exista 11 pensiuni conduse de localnici. Daca barbatii se ocupa de constructii si restaurare, femeile se ocupa de mancare si crosetat. In 2009 ele au exportat peste 2.000 de perechi de ciorapi de lana, in Germania.
Jurnalistii de la AFP mai povestesc in reportaj ca localni