Multe boli oculare pot fi corectate doar dacă sunt tratate înainte de 9 ani. Sursa: SHUTTERSTOCK
Copiii ar trebui duşi la un oftalmolog cât mai devreme pentru a avea şansa unei vederi normale. Până la vârsta de 9 ani, sistemul vizual este în dezvoltare şi deficienţele pot fi corectate. După aceea, dezvoltarea vederii nu mai poate fi influenţată.
Programul consultaţiilor
"Când aveam vreo 10 ani, i-am spus mamei că nu văd bine la televizor. Atunci am mers prima dată la un oftalmolog. Aveam miopie la unul dintre ochi, însă nu s-a mai putut face nimic ca să mi se recupereze vederea. Când medicul m-a întrebat de ce nu am spus mai devreme că nu văd, răspunsul meu a fost: «Aşa am crezut că văd toţi oamenii: doar cu un ochi»", povesteşte Valentina, o tânără de 30 de ani.
Tocmai pentru a preveni situaţiile de acest gen, medicii recomandă efectuarea controalelor oftalmologice după anumite reguli: "Primul consult ar trebui efectuat la naştere pentru depistarea cataractei, glaucomului genital sau retinopatiei de prematuritate. Următorul examen se va face la trei ani, când medicul poate depista precoce strabismul sau viciile de refracţie. În continuare, sunt recomandate controalele anuale la preşcolari şi elevi în primii ani de şcoală, chiar dacă ei nu acuză simptome deosebite", vin explicaţiile oftalmologului Mircea Filip, de la Clinica AmaOptimex din Bucureşti.
Principalele probleme care apar în copilărie sunt viciile de refracţie (miopia, hipermetropia şi astigmatismul), strabismul şi ambliopia (sindromul "ochiului leneş"). Strabismul sau privirea încrucişată e o afecţiune îngrijorătoare nu doar din punct de vedere estetic, ci şi funcţional. "Poziţia ochilor nu este paralelă, în timp ce un ochi priveşte drept, celălalt deviază. Întrucât ochiul sănătos e pus la treabă intens pentru a prelua şi funcţia ochiului leneş, copilul r