Curtea de Conturi susţine într-un raport că ”în administraţia publică locală s-au acordat drepturi şi sporuri care eludează cadrul legal”. Instituţia a făcut şi un inventar al primelor acordate ilegal, printre acestea aflându-se sporuri hilare “de refacere după concediu”, „de toamnă” sau „de ziua localităţii”. Sursa: THEODOR PANĂ
Inspectorii Curţii de Conturi au făcut anul trecut o verificare şi o analiză a sistemului de acordare a drepturilor şi stimulentelor în administraţia locală în perioada 2005-2008.
Şi, aceştia au ajuns la concluzia că multe drepturi şi sporuri au fost acordate ”eludînd legea”. ”Ca o concluzie generală, se poate afirma că în administraţia publică locală legile-cadru nu sunt respectate, invocându-se adesea intens mediatizatul principiu al autonomiei locale, aspect care tinde să ia amploare, şi dacă nu se vor lua măsurile corespunzătoare vom asista la o eludare fără precedent a legislaţiei româneşti", se arată în evaluare.
"În perioada 2005–2008, totalul cheltuielilor de personal a înregistrat o tendinţă de creştere, respectiv de la 7,5 miliarde lei în anul 2005 la 15,3 miliarde lei în anul 2008 (de la 2 miliarde euro la 4,2 miliarde euro), ceea ce înseamnă practic o dublare a acestora”, mai precizează Raportul Public Anual al Curţii de Conturi, dat publicităţii în 2009.
Inspectorii au explicat că Raportul a surprins fenomenul care s-a extins în ultimii ani în cadrul administraţiei publice locale, respectiv stabilirea şi acordarea unor sporuri şi drepturi băneşti „în afara cadrului care reglementează în mod expres drepturile salariale şi alte drepturi de care beneficiază personalul angajat în administraţia publică locală”.
Au scăzut saraliile, s-au mărit stimulentele
Potrivit inspectorilor Curţii de conturi, cheltuielile de personal deţin ponderea cea mai mare în cheltuielile bug